Stomatološka nega dece

Prvu posetu stomatologu trebalo bi uraditi do prvog rođendana (obično između 6 meseci i godinu dana). Rani pregled i preventivna nega su  važni u zaštiti osmeha Vašeg deteta.

Najvažniji razlog za posetu  je prevencija karijesa ranog detinjstva (karijesa mlečnih zuba).

Karijes ranog detinjstva (karijes mlečnih zuba) može biti uzrokovam uzimanjem hrane iz flašice tokom spavanja ili noću, kao i kontinuiranim dojenjem. Nastaje kada sok, veštačko mleko, obično mleko i majčino mleko ili neka druga tečnost koja sadrži ugljenje hidrate ostaje na zubima u dužem periodu.

Što pre dete poseti stomatologa, to je veća mogućnost sprečavanja stomatoloških problema. Takođe, vaše dete će ranije početi da stiče dobre navike oralne higijene.

Izbijanje zuba

Tokom izbijanja primarnih (mlečnih) zuba desni Vašeg deteta mogu da oteknu i upale se. To se obično dešava između 6 meseci i 3 godine starosti.

U takvim slučajevima deci pomaže gumeni prsten za grickanje, hladna kašika ili mokra krpa.

Pogledajte demonstracioni video o ublažavanju bola pri izbijanju zuba kod beba (na engleskom jeziku):

Prevencija karijesa kod Vašeg deteta

Vaše dete bi trebalo da počne da pije iz čaše pre prvog rođendana (ili eventualno od 12 do 14 meseci starosti). Deca ne bi trebalo da se uspavaju sa flašicom. Trebalo bi izbegavati noćno dojenje čim izbije prvi primarni (mlečni) zub.

Zatim, treba izbegavati pijenje soka iz flašice. Ukoliko ga već piju, trebalo bi to da čine iz čaše.

Čišćenje zuba Vašeg deteta

Zubi  Vašeg deteta  mogu se čistiti dečijom (mekanom) četkicom za zube i vodom. Dečija pasta za zube bez fluora se može koristiti za obučavanje Vašeg deteta do 2 ili treće godine.

 

 

Zubna pasta sa fluorom se ne preporučuje dok Vaše dete ne nauči da pljuje i kada više nema opasnosti od gutanja zubne paste.

Izvori:

Web Dental Office

Smile Kids

Simple Steps to Dental Health


© zubari.rs - serbiandentists.net