Zubni mostovi

Kao što im i samo ime kaže, dentalni mostovi povezuju prekinute zubne nizove u jednu celinu. Pomoću zubnih mostova moguće je postizanje prirodnog izgleda i osmeha posle gubitka zuba. Zubni mostovi su jedna od opcija koju stomatolozi koriste da popune praznine stvorene usled gubitka jednog ili više zuba. U zavisnosti od  tipa zubnog mosta koji je odabran, postupak i cene će se razlikovati.

Šta je zubni most?

Zubni most se sastoji od dve zubne krunice za zube, sa obe strane praznine, i veštačkog zuba između njih. Prirodni zubi, zubnii implanti, ili kombinacija prirodnih zuba i zubnih implanta mogu se koristiti za podupiranje mosta. Tip mosta koji ćete izabrati će zavisiti od stanja vašeg osmeha, cene koju ste spremni da platite i estetskih rezultata koje želite.

Bez obzira da li tražite privremeno ili trajno rešenje za gubitak zuba, postoji zubni most koji odgovara vašim potrebama.

Vrste zubnih mostova

Postoje tri vrste zubnih mostova:

Klasični most

Ova vrsta zubnog mosta se sastoji od dve zubne krunice za zube sa obe strane praznine i veštačkog zuba između njih. tj. oslanjaju se bar na dva zuba. Ovakva vrsta mostova se najčešće izrađuje i ima najveću stabilnost. Nedostatak ovakvom tipu mosta je to što se pri izradi moraju brusiti barem dva zuba. Napravljeni su od keramike ili porcelana spojenih na metal (metalo-keramički). Ako ne postoje  zubi okolo da podupru krunice, mogu se koristiti zubni implanti da drže most na mestu.

 

Krilni (Cantilever, apendix) mostovi

Krilni ili takozvani apendix mostovi imaju oslonac samo na jednom zubu, dok su sa druge strane bez oslonca. Ovakva vrsta mostova ima prednost u tome što se brusi samo jedan zub. Međutim, oni su indikovani samo u malom procentu slučajeva i to uglavnom za prednje zube. Velika mana mu je loša stabilnost koja može dovesti do gubitka i zuba koji nosi čitavu konstrukciju. Ova vrsta zubnog mosta se koristi kada postoje zubi samo na jednoj strani praznine u ustima.

Merilend most

Merilend mostovi se karakterišu time što se zub koji nedostaje ne povezuje preko krunica za zube nosače (kao kod klasičnih mostova) već se lepe (kompozitom) za zadnje strane prirodnih zuba (ili krunica koje se već nalaze na njima). Prednost mu je ušteda zubne supstance (nema brušenja zuba) dok mu je mana slaba stabilnost odnosno neotpornost na pritisak, loš uticaj na zube koji ga nose kao i velika prijemčtivost za plak. Ovaj tip zubnog mosta je sačinjen od plastičnih zuba i desni koje podupire metalni okvir. Ovaj zubni most je obično jeftiniji od ostalih vrsta mostova i najjednostavnije se postavlja.

Procedura postavljanja zubnog mosta

Stomatolog će početi postavku mosta, brušenjem susednih zuba kako bi se na njih mogle čvrsto postaviti krunice. Zatim će stomatolog napraviti otiske zuba, koji će se koristiti da bi se napravile zubne krunice u zubotehničkoj laboratoriji.

Kada su krunice gotove (krunice mogu biti potpuno keramičke, metalne ili metalokeramičke), veštački zub (ili zubi) će biti pričvršćen za njih. Kada most bude spreman, potrebna je još jedna poseta stomatologu kako bi ga postavio na zube. Tokom vaše finalne posete, stomatolog čvrsto zacementira krunice preko okolnih zuba da bi popunio prazninu u vašem osmehu pomoću mosta. Uz pravilnu negu, mostovi će trajati pet do sedam godina, a u nekim slučajevima i više.

Briga o zubnom mostu i popravke

Važno je da se pravilno brinete o zubnim mostovima da bi produžili njihov vek i održali zdravlje svojih desni i prirodnih zuba. Svakodnevno pranje i čišćenje dentalnim koncem, pored redovnih kontrola kod stomatologa,  će očuvati vaš zubni most i oralno zdravlje u odličnom stanju.

Ako je vašem zubnom mostu potrebna popravka, preporučljivo je da što pre posetite stomatologa kako bi rešio problem. Odlaganje popravki može negativno uticati na zagrižaj, izazvati nelagodnost ili infekcije gingive. Može izazvati i druge ozbiljnije probleme i  bolesti zuba za koje je potrebno dodatno lečenje.

 

SPONZOR TEKSTA: Alexandar Clinic

 

Izvori:

Doc Shop

protetika.org

 

© zubari.rs - serbiandentists.net