Čišćenje jezika

Čišćenje jezika smatra se važnim delom svakodnevne oralne higijene. Osim pranja zuba četkicom (sprečava karijes, zapaljenje desni i bolesti desni), potrebno je očistiti i jezik. Time se sprečava i otklanja neprijatan zadah iz usta generisan bakterijama koje prekrivaju jezik, česticama hrane koja se razlaže, gljivicama (kao npr. kandida) i mrtvim ćelijama sa dorzalnog područja jezika. Čišćenje jezika takođe otklanja i neke vrste bakterija koje uzrokuju kvarenje zuba i probleme sa desnima.

Za čišćenje jezika ljudi obično koriste četkicu za  zube. Nažalost, četkica za zube nije originalno namenjena tome. Naime, ona je konstruisana za čišćenje zuba, znači čvrste strukture. Jezik je, kao što znate, sačinjen od mekšeg, sunđerastog poroznijeg tkiva. To znači da iziskuje i drugačije alatke za čišćenje. Čistači (strugači) jezika su ergonomski oblikovani  u skladu sa anatomijom jezika.

Optimizovani su da efikasno uklanjaju plak (lepljiva materija koja sadrži bakterije) koji prekriva površinu jezika. Takođe, danas se proizvode i četkice koje sa druge strane imaju i deo namenjen čišćenju jezika. Inače, cena čistača (strugača) jezika na srpskom tržištu je oko 100 do 120 dinara (npr. DONTO Dent čistač u DM prodavnicama – fotografija ispod).

 

Pogledajte demonstracione video snimke o različitim vrstama čištača jezika (na engleskom jeziku):

 

Čišćenje jezika, osim uklanjanja miliona bakterija (do 500 različitih vrsta), čestica hrane koja se razlaže, gljivica i mrtvih ćelija s površine jezika je i opšteprihvaćen deo rešenja neprijatnog zadaha iz usta (stručni naziv halitosis). Naučna istraživanja su pokazala da u otprilike 80-95% slučajeva neprijatnog zadaha iz usta, uzrok potiče iz usne duplje, uglavnom iz materija deponovanih na zadnjem delu jezika.

 

Istraživanja pokazuju da samo oko 5-20% slučajeva potiču iz želuca, od krajnika, od rastvorene hrane zaglavljene između zuba, bolesti desni, zubnih kvarova ili zubnog plaka. Kliničke studije pokazale su da svakodnevno korišćenje čistača jezika ima značajan uticaj na uklanjanje anaerobnih bakterija i smanjenje neprijatnog zadaha.

Zaključak je sledeći: ne zaboravite da pored svakodnevnog pranja zuba očistite i jezik. Time ćete značajno doprineti svom oralnom zdravlju i prevenciji neprijatnog zadaha, zubnih kvarova i oboljenja desni.

Izvori:

Simple Steps to Dental Health

American Dental Association

Dentpedia


© zubari.rs - serbiandentists.net